Informatie asbestemmingen

In 1991 is de ‘wet op de lijkbezorging’ gewijzigd. Dit leidde ertoe dat de mogelijkheden rondom asbestemmingen flink zijn verruimd. Zo kunnen mensen diverse manieren kiezen het as te bewaren of te verstrooien, bijvoorbeeld het verstrooien op de plaatselijke begraafplaats of het zelfs verschieten van het as in de lucht met een vuurpijl. Het is belangrijk goed na te denken over de bestemming van het as. Calla Uitvaartzorg biedt een breed scala aan asbestemmingen.

De eerste maand

Nadat de crematie heeft plaatsgevonden komt de as volgens wettelijke regels in een hermetisch afgesloten asbus te liggen die wordt bewaard in de algemene nis. Dit gebeurt omdat er tijdens het crematieproces schadelijke stoffen in het as terechtkomen. Na deze maand wordt de asbus vrijgegeven, maar het is in veel gevallen ook mogelijk de asbus langer in de nis te laten staan, zodat beter nagedacht kan worden over de uiteindelijke asbestemming.

Verschillende mogelijkheden

Zoals genoemd zijn er diverse mogelijkheden om het as te bewaren of te verstrooien. Veel crematoria kennen bijvoorbeeld een columbarium, een urnenmuur die voorzien is van nissen, waarin de asbus wordt gezet. Ook zijn er zogenaamde urngraven of urnkelders, maar dit is niet bij alle crematoria mogelijk.

Ook kiezen sommige mensen ervoor het as te bewaren in zogenaamde as-sieraden, zoals medaillons, kettingen en andere juwelen. Steeds vaker kan men bij jueweliers en edelsmeden terecht voor assieraden.

Wat kunt u van ons verwachten?

Eerlijk, transparant, en dienstverlenend.
* Een uitvaartverzorger die het vanzelfsprekend vindt om iedere dag even langs te komen wanneer dit op prijs wordt gesteld.
* Een uitvaartverzorger die niet uitgaat van wat gebruikelijk is, maar uitgaat van de wensen en ideeën van de nabestaanden.
* Een uitvaartverzorger die u kan helpen en u op ideeën kan brengen om er een echt persoonlijke uitvaart van te maken.
* Geen driedelig zwart pak en hoge hoed, als u dit niet wenst.
* En het belangrijkste: een uitvaartverzorger als een gewoon mens, die samen met u rond de koffietafel de uitvaart wil bespreken.

Luisterend naar uw verhaal zorgt Calla Uitvaartzorg voor een persoonlijke begeleiding.

Over Calla Uitvaart

“Er komt een moment dat je afscheid moet nemen”. Als dat moment is aangebroken staan wij u graag bij. Mijn naam is Wilma Dettingmeijer en via Calla Uitvaartzorg begeleid en ondersteun ik u waar u wenst, vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart..

De afscheidsplechtigheid

De afscheidsplechtigheid is de afsluiting van een leven. Er kan gekozen worden voor een afscheid in besloten kring; het kan formeel of informeel, afhankelijk van wat de overledene of u als nabestaande graag wilt.

Drukwerk

Calla Uitvaart richt zich op elk mens als individu en maakt gebruik van moderne technologie om snel te kunnen produceren. Wij gebruiken onze ruime ervaring bij het uitzoeken en samenstellen van het rouwdrukwerk.